Οι πιο δημοφιλείς θρησκείες του Κόσμου

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ 2.000.000.000 πιστοί

Ο Χριστιανισμός προέρχεται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ενσωματώνει την ελληνική φιλοσοφία και τη βασική πεποίθηση της μονοθεϊστικής θρησκείας, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Υιός του Θεού. Αποτελείται κυρίως από την Καθολική Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Προτεσταντικές Εκκλησίες.

Οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν το 16,83% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Προτεστάντες το 6,08%, οι Ορθόδοξοι το 4.03% και οι Αγγλικανικοί το 1.26%.

ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ 1.650.000.000 πιστοί

Σχηματίστηκε τον 7ο αιώνα και διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Προφήτη Μωάμεθ. Το Ισλάμ θεωρεί ότι ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης και ο ανώτερος μεταξύ των θεοτήτων ήταν ο Αλλάχ, ο δημιουργός του κόσμου. Κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει να τηρεί 5 κανόνες του Ισλάμ, ένας από τους οποίους είναι και το Χατζ, δηλαδή το προσκύνημα στην ιερή πόλη Μέκκα.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 22,43% του πληθυσμού του κόσμου.

ΑΘΡΗΚΣΕΙΑ/ΑΘΕΪΑ 1.000.000.000 «πιστοί»

Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι στον κόσμο, που είναι άθεοι ή αγνωστικιστές ή απλά δεν ενδιαφέρονται για κάποια θρησκεία (άθρησκοι).

Οι άθεοι αποτελούν το 2,04% του κόσμου ενώ το 9,42% των ανθρώπων δεν ασχολείται με τις θρησκείες.

ΙΝΔΟΥΪΣΜΟΣ 828.000.000 πιστοί

Ο Ινδουισμός ή αλλιώς Σανατάνα Ντάρμα («ο αιώνιος νόμος») έχει σοβαρούς λόγους να θεωρείται η παλαιότερη θρησκεία στον κόσμο κι αυτό γιατί η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στα αρχαία ιερά κείμενα γι’ αυτόν εντοπίζεται στον 18ο αιώνα π.Χ.

Ως «η θρησκεία των 330.000.000 θεών», ο Ινδουισμός περιλαμβάνει έναν αμέτρητο αριθμό των αρχαίων παραδόσεων και πεποιθήσεων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες θεότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καθοριστεί το καθολικό δόγμα του. Μία από τις πιο ευρείες πεποιθήσεις του Ινδουισμού είναι η έννοια της μετενσάρκωσης και το κάρμα.

Οι Ινδουιστές εκτιμάται ότι αποτελούν το 13,78 % του πληθυσμού της Γης.

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ 500.000.000 πιστοί

Μία από τις πεποιθήσεις του Βουδισμού που αναπτύχθηκε από ένα Ινδό Πρίγκιπα τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι ότι τα πάντα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα σε ένα κοσμικό ιστό της αιτίας και του αποτελέσματος. Οι περισσότεροι Βουδιστές «ξεφεύγουν» από τα προβλήματα και τους πόνους μέσω του διαλογισμού.

Το 7,13% του κόσμου χαρακτηρίζονται Βουδιστές.

ΚΟΥΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ 400.000.000 πιστοί

Γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα παραδόσεων και φιλοσοφιών που καθιερώθηκαν μεταξύ των Κινέζων Χαν και των μειονοτικών ομάδων στην Κίνα. Οι κινεζικές θρησκείες περιλαμβάνουν γενικά κάποια μορφή λατρείας των προγόνων, τον ανιμισμό, τον πνευματισμό και θεούς που σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα ή συγκεκριμένες κοινότητες.

Ο υπολογισμός του αριθμού των οπαδών των κινεζικών θρησκειών είναι εξαιρετικά δύσκολος όχι μόνο λόγω του αριθμού των πιστών σε διαφορετικές παραδόσεις, αλλά και γιατί πολλοί επαγγελματίες αποφεύγουν να προβούν στον καθορισμό τους ως οργανωμένη θρησκεία.

ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ 18.000.000 πιστοί

Η παλαιότερη μονοθεϊστική θρησκεία στον κόσμο είναι ο Ιουδαϊσμός, ο οποίος οφείλει τις ρίζες του στις απαρχές των αρχαίων Ισραηλιτών, περίπου στον 10ο έως και στον 13ο αιώνα π.Χ. Παραδοσιακά, οι Εβραίοι μοιράζονται την πίστη τους σε ένα μόνο Θεό, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει τους απογόνους του Αβραάμ προς το μεγαλείο Του.

Οι Εβραίοι αποτελούν το 0,21% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΤΖΑΪΝΙΣΜΟΣ 12.000.000 πιστοί

O Τζαϊνισμός ή Ζαϊνισμός είναι μία θρησκεία που προέρχεται από την Ινδία και εμφανίστηκε κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ του 9ου και του 6ου αιώνα π.Χ. Ο Τζαϊνισμός κατέχει τις ψυχές όλων των μορφών της ζωής και αποδοκιμάζει τη βία. Είναι εύκολο να ξεχωρίσουν οι πιστοί αυτής της θρησκείας, λόγω του υφάσματος-μάσκας που φορούν πάνω από τα στόματά τους. Σύμφωνα με τους Τζαϊνιστές, ο στόχος του ανθρώπου είναι να επιτευχθεί η θεία συνείδηση κι η ευδαιμονία, ζώντας μια ασκητική ζωή.

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ 100.000 πιστοί

Μια αμφιλεγόμενη οργάνωση που ιδρύθηκε το 1952 από τον αμερικανό συγγραφέα L. Ron Hubbard. Σε πολλές χώρες υπάρχει η οργή για το αν πρέπει ή όχι η Σαηεντολογία να αναγνωρίζεται ως θρησκεία.

Advertisements

Posted on 11/12/2011, in Θρησκεία, Φιλοσοφία. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: